Klein begijnhof Leuven

Gesticht vóór 1295 (een akte vermeldt het bestaan van een infirmerie in 1275) en gelegen in de Sint-Geertrui- of Begijnenstraat. Tot 1631 afhankelijk van de Sint-Geertruiabdij. In 1636-1640 oprichting van een eigen kapel (heden verdwenen) ter vervanging van een ouder gotisch oratorium.

Sluiting in 1798 en verkoop van het kerkmobilair; heropening in 1806 en afbraak van de kapel in 1862.

Langshuizen in traditionele bak- en zandsteenstijl, onder meer met jaartal 1642 en 1654 (verankeringen) en 1746 (steen). Opgeheven in 1796 en in het bezit gekomen van de Leuvense "Commission des Hospices Civils". Afbraak van de toegangspoort in 1882.

Heden door burgers bewoond.