Handelspand naar ontwerp van C. Herpoel

Tekst van Handelspand naar ontwerp van C. Herpoel (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42525)

Handelspand, in 1896 naar ontwerp van C. Herpoel opgetrokken in witte baksteen met verwerking van blauwe hardsteen, zandhoudende kalksteen en geglazuurde ceramiektegels, en opgevat als breedhuis van drie traveeën -waarvan één risalietvormig uitgewerkt- en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak.

De rijk gedecoreerde neoclassicistische gevel wordt gekenmerkt door een hardstenen plint met zandstenen spiegels; een deur en uitstalraam in hardstenen omlijsting met diamantkop op trapeziumvormige sluitsteen; een houten omlijsting rond het toegangsportaal, met een hoofdgestel op voluutconsoles; geriemde vensteromlijstingen met oren, doorgetrokken lekdrempels en een hoofdgestel of fronton; een entablement met waterlijst en tand- en kroonlijst op voluutconsoles en modillons; en tegelfriezen met gestileerde bloemmotieven in hoofdgestellen en borstweringen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 58013 (bouwvergunning 26.03.1896).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Handelspand naar ontwerp van C. Herpoel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128518 (geraadpleegd op ).