Hoekhuis

Loodrecht op de Vlamingenstraat. L-vormig hoekhuis van twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, dat bestaat uit een dubbelhuis aan de Parkstraat met een tuitgevel aan de Vlamingenstraat die vermoedelijk in oorsprong slechts ter hoogte van de gelijkvloerse verdieping verbonden was met het aanpalende, heden drie traveeën tellende breedhuis.

Het sterk verbouwde pand heeft een vermoedelijk tot 1700 opklimmende kern en is mogelijk nog een rest van het huizenblok dat "Den amptman" genoemd werd. Hiervan getuigen delen van hoekketting en vensteromlijstingen, muurvlechtingen, ankers, schouderstukken, plint, steigergaten, de steile dakhelling en het verdwenen topstuk. In de loop van de 19de en de 20ste eeuw werden herhaaldelijk wijzigingen aangebracht, met name aan de vensteropeningen en -omlijstingen, en werden het dakvenster, de arduinen poortomlijsting met schamppalen, de kroonlijst op klossen (1842); de gietijzeren borstweringen en de winkelpui toegevoegd. Tot 1950 was de gevel bezet met een rode gevelbepleistering met witte voegen, waarvan nu nog sporen in de tuitgevel aanwezig zijn.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 463 (bouwvergunning 28.04.1842).
  • MEULEMANS A., Oude Leuvense straten en huizen, de Parkstraat, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Leuven en Omgeving, jaargang 15, 1975, p. 84.

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie