Stadspark Sint-Donatius

Stadspark met een oppervlakte van circa 1 hectare 70 centiare, gelegen tussen de Tiense-, de Vlamingen-, de Naamse- en de Charles Deberiotstraat, op de plaats van het voormalige "Gildenhof" - het oefenterrein van de schuttersgilde in de gracht van de stadsomwalling tussen de Tiense- en de Naamsestraat -, de tuin van "den Hooren" (Vlamingenstraat 112-114), de tuinen van het Hoge Heuvel-, het Atrecht- en het Premonstreitcollege, het perceel waarop het geboortehuis van Charles de Bériot stond en de tuin van het voormalige Sint-Donatiuscollege in de Charles Deberiotstraat. Het park werd aangelegd tussen 1869 en 1875, naar het winnende wedstrijdontwerp van Jaques Rosseels en Julien Goyers en later verder uitgewerkt door L. Fuchs.

Stadspark in landschappelijke stijl, met hoofdingang aan de Tiensestraat, sinds 1957 afgesloten door het hardstenen * toegangsportaal in Lodewijk XVI-stijl van het voormalig Van de Wynckelecollege, geflankeerd door een hardstenen arcade en gevormd door een spiegelboogvormige poortdoorgang tussen composietpilasters met verdiepte spiegels onder een gebogen fronton met rocaillevormige sluitsteen en blind boogveld. Het voormalige Gildenhof achter de poort, heden bestaand uit een dreef op straatniveau en een hoger gelegen gedeelte naast de * stadsomwalling, leidt naar het eigenlijke park: een glooiend geheel van grasperken met twee vijvers, een waterval en een rotspartij (1891, L. Rosseels), een halfronde * kiosk in gietijzer en hout (1898, E. Frische) en een toren van de oude stadsomwalling, die naar ontwerp van J. Rosseels (1869) als folie in het park geïntegreerd werd. De bescherming als landschap in 1978 en de recente restauratie (1993-1998), met als doel terug te keren naar het oorspronkelijke concept, vormde het einde van een periode van miskenning, waarbij naast de inrichting van een speelhoek (1936), een duiventil (1959) en een dierenpark (1972), de smeedijzeren hekkens verwijderd werden, de vijver gedempt (1990), en een gedeelte van de rotstuin afgebroken werd (1990).

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (01/03/1978), restauratiedossier.
  • LEFEVER F.A. 1986: Van Gildehof tot stadspark, in Facetten van Leuven, Deel 3.
  • LEFEVER F.A. 1987: De Leuvense tuinarchitectenfamilie ROSSEELS, in Meer Schoonheid, 3.