Betonnen arbeiderswoningen

Tekst van Steenkoolmijn van Houthalen: betonnen arbeiderswoningen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/125369)

Betonnen prefab blokken van 1950, bestaande uit vier- en zeswoonsten, spiegelbeeldig gekoppeld. (Acacia- en Gagelstraat nummers 1-4, 5-10, 11-14, 15-20, 21-26, 27-32, 33-38, 39-42, 43-46, 47-50, 51-54, 55-58, 59-62, 63-66, 67-70, 71-74, 75-78, 79-84.) Respectievelijk acht en twaalf traveeƫn en twee bouwlagen (nok parallel aan de straat). Die van de Gagelstraat staan schuin ten opzichte van de straat ingeplant. Recent werden de meeste huizen voorzien van een nieuwe beschilderde bepleistering of van voorzetgevels. In september 2003 was de renovatie aan de gang van 25 sociale huurwoningen door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij, met als bouwheer c.v. Kempisch Tehuis (Houthalen-Helchteren), naar ontwerp van architect J. Smeets (Houthalen-Helchteren). Latrines gekenmerkt door kleine venstertjes. Achteraan bevinden zich losstaande gemeenschappelijke dienstgebouwtjes, twee in aantal bij de vier-, drie in aantal bij de zeswoonsten.

• VAN DOORSLAER B. 2002: Koolputterserfgoed. Een bovengrondse toekomst voor een ondergronds verleden, Hasselt, 125.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Pauwels, Dirk