Zomerlindendreef

Tekst van Kasteel met park Hof ter Linden (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12915)

Het betreft een dubbele lindendreef met een lengte van 260 meter. De dreef tussen de straat en de ingang van het kasteel Hof Ter Linden. Het vormt de historische verbinding tussen het kasteel en de kerk.

De dreef is vitaal en vertoont geen ernstige uiterlijke gebreken of aantastingen. De dreef heeft door zijn omvang een beeldbepalend karakter in het centrum van Edegem. Het gebruik van een dreef is een traditionele manier om kasteel en kerk met elkaar te verbinden. Deze dreef is aan de westelijke zijde nog niet ingesloten door bebouwing. Hierdoor ontstaat een uniek zicht op de relatie tussen kerk en kasteel in een verstedelijkte omgeving.

Als beeldbepalend object in het midden van de dorpskern is dergelijke dreef zeldzaam te noemen. De dreef heeft een ruimtelijk-structurerende waarde doordat ze de toegang tot het domein sterk accentueert. Vanaf de kerk ontstaat een uniek zicht op het kasteel en omgekeerd.

Bron: Beschermignsdossier DA002503