Beukenweerhaag

Tekst van Kasteel met park Hof ter Linden (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12915)

De lengte van de gevlochten beukenhaag bedraagt ongeveer 50 meter. De gevlochten beukenhaag staat achter de hofgracht en sluit aan bij de westelijke remise van het kasteel Hof Ter Linden. De gevlochten beukenhaag is vitaal en vertoont geen ernstige uiterlijke gebreken of aantastingen. De haag is wel al enkele jaren niet meer gesnoeid en is daardoor bovenaan uitgegroeid.

De gevlochten beukenhaag heeft door zijn grillige vormen een beeldbepalend karakter voor de gebruikers van het fietspad langs het kasteel. Het gebruik van een gevlochten haag is in een parksituatie een kunstige tuinarchitecturale oplossing. Het is tevens een voorbeeld van een in onbruik geraakte techniek om door middel van levende hagen een ondoordringbare afsluiting te vormen. De gevlochten beukenhaag staat langs de remise/stalling en werd destijds aangeplant als afsluiting. Vermoedelijk werd gekozen voor een gevlochten haag om te voorkomen dat paarden in de hofgracht zouden vallen. Het gebruik van gevlochten hagen is vrij uitzonderlijk voor de streek.

Door zijn mooie representatieve groeivorm en de ligging bij een kasteelpark is de gevlochten haag zeer zeldzaam te noemen.

Bron: Beschermignsdossier DA002503