Gemeentepark

Gemeentepark (25 hectare), gelegen tussen 's Herenbaan ten noorden, Beukenlaan ten oosten en Spoorweglaan ten westen.

Gebruikmakend van een bestaand natuurgebied werd in 1928-29 een gemeentepark aangelegd met Franse tuin, bos, vijvertjes (gevoed door de Molenbeek) en sportterreinen naar ontwerp van architect P. Haesaerts; het werd samen met de Technische Scholen en de omringende tuinwijk opgevat als een globaal project onder leiding van ingenieur B. Haesaerts, vader van laatstgenoemde.

In de meest zuidelijke spie zijn veelhoekige vijvers met bakstenen bruggen, doorgangen en afsluitingen aansluitend bij de nieuwe zakelijkheid. In en rond de waterpartijen staan bakstenen sokkels met bronzen beelden van bekende kunstenaars namelijk "Zegepraal", "Vooruitstreven", "Nadenken", "Volksvrouw" door Ernest Wijnants, "Moederweelde" en "Solidariteit" beide van 1934 door Joris Minne en"Volksvrouw" van 1934 door Rik Wouters.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet