Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Ruiselede

Tekst van Oorlogsgedenkteken met grafkelder (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205229)

In een plantsoen. Aangelegd en opgericht in september 1923. Uitgevoerd door Aloïs De Beule uit Gent geplaatst op een heuveltje met rotsblokken en begroeiing. Arduinen heldenhuldekruis op vierkante sokkel. Aan de voet ervan een bronzen beeld van een getroffen soldaat en achter hem een beeld van de overwinningsgodin met in de linkerhand een (verdwenen) lauwerkrans en met de rechter wijzend naar de hemel. Heldenkruis met aan de voorkant een bronzen wapenschild met afbeelding van de Vlaamse leeuw. Aan de achterkant een bronzen basreliëf met afbeelding van een jonge man met schop en erboven het wapenschild van Ruiselede geflankeerd door data "1914" "1918". Op de sokkel vooraan met opschrift "1914 1918" en "AAN ONZE HELDEN", achteraan met "OVERLEDEN OPGEEISTEN", "ANDERE BURGERLIJKE SLACHTOFFERS" en opsomming van de namen.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien