Boerderij Janshoven

Tekst van Hoeve Janshoven met herenboerenparkje (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200244)

De Janshove is een vierkantshoeve met gesloten aanleg. De eerste vermelding dateert uit 1113. De hoeve was in het bezit van de Orde van Malta (tot in 1790). In een akte van 1248 wordt zij eveneens aangehaald. Zij dankt haar bevoorrechte situatie aan haar ligging tussen de landen van Brabant en Loon. In 1364 wordt zij als hoeve vermeld en in 1730 door een brand verwoest.

Het gebouwencomplex meestal daterend uit de 18de en 19de eeuw omvat een boerenhuis, een grote schuur, stallen, een molen en een smidse. Op het uiteinde van het domein staat de neogotische kapel (circa 1870). Enkele meer recente bijgebouwen vervolledigen het geheel.

Bron: Beschermingsdossier DB000475 (1976)
Auteurs:  Paesmans, Greta