NMVB-tramstation

Station gelegen op de lijn 911 Brussel-Schepdaal-Ninove en uitbreidingen.

• Ninove (Burchtdam)-Ninove (Denderkaai) 31.12.1933

Lastenboek nummer 29 van 1907:

• Openbare aanbesteding van 21 augustus 1907
  • Bedrag van bestek: 147.187,86 fr
  • Omvatte volgende werken: aanleg van de spoorinfrastructuur in de stelplaats; oprichting van de volgende gebouwen: lampisterie en watertoren, loods voor rijtuigen en motorrijtuigen, diverse werkplaatsen en magazijn, bureau,woning,wachtzaal en magazijn, sanitair gebouwtje voor de werklieden
  • Aannemer G. MINNEN,'Rue du vent' 13 Leuven

Periode 1936-38:

Vergroting van de loods voor motorrijtuigen en rijtuigen, gepland in 1936; eindoplevering: 1940. Gebeurde onder meer met afbraakmateriaal afkomstig van onder meer de locomotievenloods te Tremelo. Verdere aanpassingswerken in 1963 en 1969-71 (klein onderhoudscentrum voor bussen)

Beschrijving:

Gebouw met bureau, woning, wachtzaal en magazijn. Groot rechthoekig gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (natuurleien, houten kroonlijst met consoles en kwartronde bebording, houten dakkapellen). In het verlengde sluit een lager bijgebouwtje van drie traveeën met schilddak aan op het hoofdvolume. Aan de andere kant, een sanitair gebouwtje onder een zinken dak.

Gebruik van natuursteen voor ramen, plint en dorpels. In de voorgevel, kruiskozijnen met twee en drie verticale onderverdelingen door stijlen en tussendorpels die aansluiten op omlopende banden. De voorgevel is in die zin zwaarder geconcipieerd dan de achtergevel (straatzijde) die werd voorzien van een eenvoudig houten schrijnwerk en van hoeklisenen en een risalerende middentravee.Versierde ijzeren I-profielen boven alle geveldoorbrekingen.

Gebouw lampisterie en watertoren. Laag bakstenen gebouwtje van drie traveeën onder zadeldak (overkragend, platte pannen) met hoger opgetrokken watertorentje eveneens onder zadeldak met nok loodrecht op de noklijn. Geveldoorbrekingen lampisterie afgedekt met versierde ijzeren I-profielen.Twee ramen met natuurstenen middenstijl.

Watertorengedeelte gekenmerkt door rondbogige geveldoorbrekingen, arduinen lijsten en hoekblokken onder het reservoirgedeelte en houten bebording voor de geveltoppen. Bakstenen plinten met afgeschuinde deklijsten. Hoeklisenen.

Bron: Beschermingsdossier DB002055
Auteurs:  De Schepper, Jo