Eclectisch burgerhuis

Opmerkelijk eclectisch getint burgerhuis met omringende tuin, kadastraal ingetekend in 1931. Vrijstaand breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak met omlopende balustrade. Kleurrijke baksteenbouw met lijstgevels van gele baksteen, geritmeerd door hoeklisenen van rode baksteen, hogerop uitlopend op hoekpijlers voor de balustrade en bekroond door decoratief ijzerwerk. Dubbelhuisopstand met geaccentueerde, hoger oplopende inkomtravee gevat tussen lisenen van rode baksteen en voorafgegaan door een steektrap met gietijzeren leuning: rechthoekige deur met afgeronde bovenhoeken in een omlijsting van witte baksteen, gevat in een omlijsting van decoratief uitgewerkte breuk- en natuursteen. Hogerop gelijkaardig deurvenster in minder uitgewerkte omlijsting en voorafgegaan door een balkon dat dient als luifel voor de inkom op de begane grond en gesteund wordt door bakstenen zuilen bekroond door identiek ijzerwerk als op de dakbalustrade. Driezijdig uitspringende erkers op de bel-etage van de zijtraveeën, beide met bekronend balkon voor het deurvenster op de derde bouwlaag; gelijkaardige doch gevelhoge erker in de rechtse zijgevel met opschrift "VOULOIR POUVOIR" en "ANGULUS RIDET". Voorts rechthoekige (deur)vensters met afgeronde bovenhoeken, in een contrasterende omlijsting van baksteen, bewaard schrijnwerk. Gecementeerde blinde zijgevel links.

• Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Drogenbos, afdeling I, schetsen 1931/30.

Bron: KENNES H. met medewerking van DAVELOOSE B. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Drogenbos, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB9, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Kennes, Hilde