1st D.C.L.I. Cemetery, The Bluff

Tekst van 1st D.C.L.I. Cemetery, The Bluff (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201172)

Britse militaire begraafplaats, gelegen in het noordwestelijk deel van het provinciedomein ‘De Palingbeek’, ten westen van het Molenbos en ten noorden van de kanaalbedding Ieper-Komen, te bereiken via een graspad vanaf de Verbrandemolenstraat. In de onmiddellijke omgeving zijn nog twee begraafplaatsen, namelijk Woods Cemetery en Hedge Row Trench Cemetery.

Historische beschrijving

‘The Bluff’ was een plaats binnen het huidige provinciaal domein ‘De Palingbeek’ waar het kraterlandschap vandaag de dag nog steeds getuigt van de vreselijke oorlogstaferelen die zich hier hebben afgespeeld. Langs beide kanten van het nooit voltooide kanaal Ieper-Komen hadden de Britse 'Engineers' en Duitse 'Pioniere' stellingen uitgebouwd in de hoger gelegen oevers, op nauwelijks 40 meter van mekaar verwijderd. De noordzijde, in handen van de Britten, was bijna 10 meter hoger dan de Duitse stellingen, wat strategisch bijzonder belangrijk was. De Britten noemden deze oever 'The Bluff' ('bluff' is Engels voor 'steile oever'), de Duitsers spraken van 'Die grosse Bastion' (tegenover 'Die kleine Bastion' voor hun stellingen). Het gebied van 'The Bluff' zou tijdens de oorlog vooral de plaats worden waar talrijke militairen het leven lieten door de ondergrondse oorlogsvoering. Beide kampen probeerden elkaar uit te schakelen via het plaatsen van ondergrondse mijnen onder de vijandelijke stellingen. In de ondergrond speelde zich jarenlang een dodelijk kat en muisspel af, waarbij de oevers van het nooit afgewerkte kanaal Ieper-Komen regelmatig van bezetter wisselde.

'1st D.C.L.I.' staat voor '1st Duke of Cornwall’s Light Infantry', een eenheid die hier bij 'The Bluff' bij hevige gevechten betrokken raakte in het voorjaar van 1915. Van de 76 graven behoren er 51 tot de '1st D.C.L.I.', vandaar de naamgeving. Na de oorlog werden nog 23 graven overgebracht van kleinere begraafplaatsen uit de omgeving. Zij liggen begraven in rij D. Alle doden stierven tussen april en juli 1915.

Op 1st D.C.L.I. Cemetery, The Bluff liggen 76 Britten begraven, waarvan er 13 niet geïdentificeerd konden worden. Van enkele doden wordt aangenomen ('believed') dat ze op de begraafplaats liggen.

De inrichting van de begraafplaats is het werk van J.R. Truelove.

Kenmerken

Kleine, rechthoekige begraafplaats met glooiend terrein dat wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, die de helling van het terrein volgt. Het smeedijzeren toegangshek wordt geflankeerd door twee bakstenen pijlers met bovenaan een witstenen gedeelte met het opschrift ‘1st D.C.L.I. Cemetery The Bluff 1915’ en de landplaten. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat centraal achteraan op de begraafplaats. Het geheel wordt getooid met twee berken.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • CHIELENS P., DENDOOVEN D. & DECOODT H. 2006: De laatste getuige. Het oorlogslandschap van de Westhoek, Tielt.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: Beschermingsdossier DW002419
Auteurs:  Decoodt, Hannelore