Railway Dugouts Burial Ground

Tekst van Railway Dugouts Burial Ground (Transport Farm) (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201166)

Railway Dugouts Burial Ground (Transport Farm) ligt langs de Komenseweg, naast de ‘Pollepelhoeve’ (huisnummer 30) met bijhorende vijver, op ongeveer 200 meter ten zuidwesten van Zillebeke-vijver en op ongeveer 1200 meter ten westen van Zillebeke. Ten zuiden van de begraafplaats ligt de bedding van de spoorweg Ieper-Komen. In de weide tegenover de begraafplaats staat een Britse betonnen schuilplaats.

In april 1915 werd gestart met de aanleg van de begraafplaats naast 'Transport Farm' (nu Pollepelhoeve genoemd). De namen 'Transport Farm' en 'Railway Dugouts' (er waren schuilplaatsen in de vlakbij gelegen spoorwegbedding) worden door elkaar gebruikt.

In 1916 en 1917 werden er hier vele doden begraven, toen op de boerderij en in de schuilplaatsen in de spoorwegbedding vooruitgeschoven verbandposten ('advanced dressing stations') waren geïnstalleerd. De perken werden vrij willekeurig aangelegd. Vooral in de zomer van 1917 werd een groot aantal graven vernietigd door artillerievuur. Tegen het einde van de oorlog zouden hier 1.705 militairen begraven zijn. Na de wapenstilstand werden graven uit de omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen naar hier overgebracht. 261 bekende graven, die door artillerievuur werden vernietigd, worden via 'special memorials' herdacht.

Volgens het huidig register liggen er nu 2.463 mensen, waarvan er 431 niet geïdentificeerd konden worden en waarvan er 261 met een 'special memorial' worden herdacht. 72 doden uit 'Valley Cottages Cemetery' en 'Transport Farm Annexe', wiens graven vernield werden tijdens de oorlog, worden eveneens via 'special memorials' en een 'duhallow block' herdacht. In het totaal zou het gaan om 1.342 geïdentificeerde en 320 niet-geïdentificeerde doden uit het Verenigd Koninkrijk, 134 geïdentificeerde en 20 niet-geïdentificeerde Australiërs, 551 geïdentificeerde en 85 niet-geïdentificeerde Canadezen, één geïdentificeerde en drie niet-geïdentificeerde Indiërs, één geïdentificeerde en twee niet-geïdentificeerde Nieuw-Zeelanders en drie geïdentificeerde en één niet-geïdentificeerde Duitsers.

De graven hier die na de oorlog werden toegevoegd, zijn onder meer afkomstig van:

• VALLEY COTTAGES CEMETERY (Zillebeke): Deze begraafplaats lag tussen een groep gebouwtjes langs de 'Observatory Road' die oostwaarts vanuit het dorp van Zillebeke vertrok. Ze bevatte de graven van 111 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en Canada. Een groot deel van deze graven werd door artillerievuur vernield: deze doden worden nu met 'special memorials' herdacht.
  • TRANSPORT FARM ANNEXE: Deze begraafplaats lag op 100m ten zuidoosten van Railway Dugouts Cemetery, langs de weg naar Verbrandenmolen. De graven van deze begraafplaats werden overgebracht naar Perth Cemetery (China Wall), Zillebeke. Het graf van één officier dat niet meer gelokaliseerd kon worden, wordt hier met een 'special memorial' herdacht.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van E. Lutyens (hoofdarchitect) en J.R. Truelove (uitvoerend architect).

Beschrijving

Grote begraafplaats van circa 16.350m2, met onregelmatige vorm, in meerdere niveaus aangelegd. Het geheel is omsloten door een muur uit grijsgroene natuursteen, afgedekt met witte natuursteen (behalve aan de vijver). Aan straatzijde is de omheiningsmuur gebogen tussen de twee toegangsgebouwen die uit witte natuursteen zijn vervaardigd, met een klein schilddak en rondbogige doorgang. Op de omheiningsmuur zijn de landplaten aangebracht, evenals het opschrift ‘1915 Railway Dugouts Burial Ground (Transport Farm) 1918’. In de toegangspaviljoenen zijn de metalen informatieplaat, het registerkastje en zitbanken aanwezig.

Vooraan op de begraafplaats is een cirkelvormig terras waarop de 'Stone of Remembrance' en een dubbele rij 'special memorials' in een cirkel staan. Ten noordwesten van dit terras ligt een tweede groep 'special memorials' in een dubbele cirkel opgesteld bij een 'duhallow block'. Het 'Cross of Sacrifice' (type B) staat bij de vijver. De graven zijn verdeeld over acht perken en staan grotendeels vrij onregelmatig geschikt. De begraafplaats wordt rijkelijk getooid met bloemperken, struiken en bomen, waaronder treurwilgen (bij het offerkruis), eiken, berken (onder meer bij 'Stone of Remembrance'), paardenkastanjes en moerascipressen. In de zuidelijke hoek is een groen dienstgebouw opgetrokken.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: Beschermingsdossier DW002419
Auteurs:  Decoodt, Hannelore