Tekst van Hoeve met losse bestanddelen en vijver (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12578)

Hoeve met losstaande bestanddelen uit de 18de en het eerste kwart van de 19de eeuw, aarden erf en schaars beboomd domein.

Woonstalhuis (nok parallel aan de straat) uit de 18de en het eerste kwart van de 19de eeuw; langsschuur (nok loodrecht op de straat) uit de 18de eeuw aan zuidzijde; vernieuwd wagenhuis (nok loodrecht op de straat) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw aan zuidzijde en bakhuis (nok parallel aan de straat) uit het eerste kwart van de 19de eeuw aan zuidoostzijde.

Lag in gebied toebehorend aan de Gentse Sint-Baafsabdij. Cijnsgoed genaamd "'t Goed van Claes van de Mortere" en vormde een geheel met het in de 16de eeuw gebouwd hof van plaisantie "Luyse Casteel".

Zuidelijke voorgevel woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Verankerd bakstenen gebouw op arduinen plint; onderkelderde noordoosthoek; jaartal 1813 op de arduinen deurlatei. Rechthoekige muuropeningen in gecementeerde omlijsting met arduinen dorpels, gecementeerde muurbanden ter hoogte van bovendorpels en middenkalven van latere ramen. Witgekalkte noordgevel met getralied en beluikt venster en rechthoekige deur met getralied bovenlicht, arduinen dorpels. Oostgevel met oculi in de top, zolder met kloosterkozijnen van arduin en getraliede rechthoekig opkamervensters met arduinen dorpels. In het verlengde, stallingen met afgewolfde westgevel. Rechthoekige vernieuwde stalvensters, rechthoekige deuren en poorten met arduinen dorpels. Bakstenen langsschuur van twaalf traveeën onder schilddak (golfplaten), uit de 18de eeuw (?); vermoedelijk eertijds vakwerkbouw zie huidige travee-indeling door middel van houten stijlen op sokkels van zandsteen. Steekboogvenstertjes en rechthoekige poort met houten latei. Vernieuwd, vroeger open, wagenhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Bakhuis onder mank zadeldak (Vlaamse pannen). Aanbouwsels onder lessenaarsdaken aan zuid- en noordgevels. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin.

• JACOBS J., De schuur van Bloemenhof 25 te Vremde, DF-koerier, maandblad Davidsfonds Boechout-Vremde, Boechout, oktober 1982, p. 665).

Auteurs:  Wylleman, Linda