Oorlogsmonument

In 1922 ontwerpt Huib Hoste voor de gemeente Geluwe een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Gedenkzuil voor de burgerlijke en de militaire slachtoffers (beide Wereldoorlogen). Roodbakstenen gedenkzuil met vierkante basis en vier grote bloembakken aan elke zijde en vier kleine op de hoeken. De zuil heeft steunberen die naar boven toe trapsgewijs versmallen en op elk niveau met witte natuurstenen platen zijn afgedekt. Op de top is een blok uit ijzerzandsteen geplaatst waarin langs vier kanten een kruis is uitgehouwen. Tegen de voorzijde staat een beeld uit ijzerzandsteen van een vrouw in hoogreliƫf met een strak geplooide sluier en een lang kleed met een sterk gestileerde kubistische plooienval, waarop het woord "vrede" is aangebracht. Voor zich houdt zij een krans met daarin een duif met gespreide vleugels. Tegen de achterzijde: kleine leeuw in vlakreliƫf uitgevoerd en volledig uit geometrische vlakken opgebouwd. Op de linkerkant: rechthoekige hardstenen plaat ingewerkt met de namen van "Gesneuvelden" van "1914-1918" en deze van "1940-1945". Op de rechterkant: "Burgerlijke slachtoffers 1940-1945".

• Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen-Wervik-Zonnbeke, 11n3, 1991, p. 193.
  • DE WINTER L., SMETS M., VERDONCK A., Huib Hoste 1881-1957, Antwerpen, 2005, p. 127.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden.... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 107-108.
  • VERDONCK A., Oeuvrelijst van architect Huib Hoste, onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel, 2003-2004.