Molenromp

Tekst van Puttenbergmolen en molenaarswoning (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200110)

Goed voorbeeld van een beltmolen die reeds vóór de Eerste Wereldoorlog tot een mechanische maalderij werd omgevormd, aanvankelijk met stoomkracht en daarna met elektrische motoren.

Molenromp van beltmolen uit de tweede helft van de 19de eeuw (1854), baksteen, 3 zolders, boven elkaar gelegen vensters, belt met oorspronkelijk 2 gangen (nu nog één toegang). Kap en gevlucht met liggende as vóór de Eerste Wereldoorlog verwijderd. In dezelfde periode werd in de molenromp tevens een mechanische maalderij ingericht en werden de niveaus gewijzigd. De zoldervloeren van de zolders 2 en van de kapzolder door troggewelven vervangen. De hiervoor gebruikte poutrellen zijn afkomstig van de oude geklinknagelde roeden.

Bewaarde installaties: 3 maalstoelen met kunststenen, houten galg, houten meelgoten, haverpletter, walsenstoel met builmolen en elevatoren met afzuiginstallatie, olierheostaat, marmeren schakelbord, aandrijfassen en riemen, houten elevatoren, builmolen, 2 houten plansichters, diverse elektromotoren, 2 detacheurs, ijzeren mengvat, graankuiser en luiwerk.

Aanhorigheden bestaande uit bijgebouw met grote, horizontale, ijzeren cilinder waarmee sulferbrokken zouden zijn gemalen en vierkante schoorsteen.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DB002117, Windmolenromp met elektromechanische graanmaalderij, sulfermolen en vierkante schouw.
Auteurs:  De Schepper, Jo