Hoekhuis De Valk

Breed hoekhuis, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met aan westzijde gedeelte van vroegere gemeenteschool, uit het tweede kwart van de 19de eeuw (nok parallel aan de Hovesesteenweg) en magazijn, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (?) (nok loodrecht op de Hovesesteenweg).

In 1847 schonk Charles Moretus aan het gemeentebestuur een perceel grond op voorwaarde onder meer dat er vóór eind 1849 een school en gemeentehuis op deze plaats werden gebouwd. Voor eind 1849 was de school aanwezig. Vanaf 1849 werden ontwerpen gemaakt voor een gemeentehuis, onder meer door Van Boeckel. Ten slotte werd het plan van F. Berckmans goedgekeurd in 1852, zodat het gemeentehuis eind 1853 voltooid werd. In 1895 werd beslist de school te vergroten door het gemeentehuis in te lijven, zodat het noodzakelijk werd een nieuw gemeentehuis te bouwen (zie landhuis Heuvelhof). De school bleef in gebruik tot 1902, in 1905 verkocht en voor 1907 omgebouwd tot herberg met feestzaal naar ontwerp van Flor Van Reeth.

Vierkante voorbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw met bepleisterde eerste bouwlaag. Hoekstenen en vlakke banden van natuursteen. Verhoogde rechtertravee met rechthoekige houten erker. Rechthoekige en getoogde muuropeningen; bewaard houtwerk met art-nouveau- en cottagereminiscenties. Aan oostgevel klein rechthoekig bepleisterd aanbouwsel onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Vroeger schooltje van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (leien). Bakstenen gebouw op plint van natuursteen met travee-indeling door middel van pilasters van natuursteen met eenvoudig geprofileerd kapiteel onder beschilderde architraaf. Rechthoekige muuropeningen.

Rechthoekige bakstenen magazijn van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met steekboog- en rondboogvormige muuropeningen; enkele met beschilderde omlijsting.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Boechout, dossier 1.
  • JACOBS J., De Valk, DF-koerier, maandblad Davidsfonds Boechout-Vremde, Boechout, september 1981.