Rederijgebouwen Red Star Line

Tekst van Rederijgebouwen Red Star Line (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200498)

Het gebouw diende vooral als magazijnruimte voor de Red Star Line rederij (1872-1935). Waren de kantoren van deze rederij gevestigd aan de Kammenstraat 22, haar maritieme bedrijvigheid speelde zich grotendeels af aan de Rijnkaai. Zij waren bedrijvig in het vrachtvervoer maar zijn vooral bekend voor het vervoer van passagiers meestal in combinatie met vracht. Verschillende schepen werden trouwens enkel voor passagiers vervoer ingericht. Het meest bekende schip uit hun vloot, door zijn zeven wereldcruises was de Belgenland II. (1914-1936). Vanaf circa 1881 wordt het door het steeds stijgende aantal landverhuizers voor de rederij het vervoer hiervan een flink winstgevende zaak. Minstens een deel van het gebouwencomplex diende dan ook als gezondheidscentrum voor het medisch onderzoek en bevatte onder andere ontsmettingsketels voor de bagage.

Het geheel is samengesteld uit 3 aparte gebouwen waarvan het nummer 17A gelegen is aan de Rijnkaai, een tweede op de hoek van de Rijnkaai / Montevideostraat en een derde in de Montevideostraat.

Rijnkaai 17/A De gevel, 9 traveeën met blijkbaar een waarschijnlijk later toegevoegde tiende travee aan de zuidkant werd uitgevoerd in verzorgd baksteenmetselwerk met scherp achteruitliggend voegwerk. Links en rechts een toegangsdeur met afgeronde bovenkant, hierachter, voor zover kon worden nagegaan steeds een spiltrap van waaruit de eerste etage kon worden betreden. Het middengedeelte van het gelijkvloers kon vanaf de straatkant betreden worden door middel van drie in het midden geplaatste hoge deuren met bovenlicht. Al de ijzeren ramen zijn voorzien van een bovenlicht, de dorpels en lateien zij uitgevoerd in blauwe hardsteen. De verticale geleding van de gevel werd vooral bekomen door de sterk vooruitspringende bakstenen posten bovenaan afgewerkt met eenvoudige voluten in blauwe hardsteen. De onderzijde van de gevel werd voorzien van een lage plint in blauwe hardsteen.

Waarschijnlijk werd dit pand gebruikt als stapelruimte en mogelijk deels als bureelruimte mogelijk bevond zich hier ook een deel van het gezondheidscentrum. Bovenaan werd de gevel afgewerkt met een waarschijnlijk deels boven het vermoedelijk plat dak uitstekend vlak stuk muurwerk met hierop nog vaag zichtbaar de tekst 'RED STAR LINE'.

Rijnkaai/Montevideostraat. Waarschijnlijk is het dit deel van het gebouwencomplex dat gebruikt werd als gezondheidscentrum, de op een oude foto nog aanwezige en nu verdwenen hoge schoorsteen kan mogelijk een onderdeel van de ontsmettingsketels voor de bagage geweest zijn.

Het gebouw bestaat uit een gelijkvloers onder zadeldak in golfplaten. Twee kleine ramen met bovenaan een stalen latei een deur en een poort, een derde raam werd ooit vervangen door een deur. Op een oude foto is trouwens te zien dat het tweede raam ooit vervangen was door twee deuren die op hun beurt weer plaats maakten voor het opnieuw geplaatste huidige raam. De gevel is opgebouwd in rode baksteen, halverwege en bovenaan voorzien van drie horizontale lagen zwarte bakstenen. De gevel wordt verlevendigd door verticaal geplaatste sterk vooruitspringende posten eveneens in zwarte baksteen, deze bakstenen werden eveneens gebruikt in de afgeronde hoek aan de Rijnkaai / Montevideostraat als voor de nu bepleisterde plint onderaan de gevel. Op deze vooruitspringende posten zijn ook de versierde gevelankers aangebracht. Aan de zijde van de Montevideostraat 3 eenvoudige rechthoekige ramen en een brede rechthoekige poort, deze werd volgens een oude foto geplaatst op de plaats van een vierde raam.

Montevideostraat Gelijkvloers met waarschijnlijk een eerste verdieping onder schuin dak. In de gevel bevinden zich links en rechts twee van tralies voorziene rechthoekige ramen met in het midden een houten toegangspoort en bovenaan één enkel rond raam. Verzorgd metselwerk met opgelegde voegen. Juist onder de houten versierde kroonlijst zijn enkele lagen van het baksteenmetselwerk uitgevoerd in reliëf. Zowel de ramen als de deuren zijn aan de bovenkant voorzien van aan elkaar verbonden rondbogen in natuursteen, boven ondergevel zijn van elkaar gescheiden door een doorlopende natuurstenen horizontale band. De ondergevel werd blijkbaar ooit van een rode beschildering voorzien. Het bovendeel van de gevel juist onder de houten kroonlijst werd het baksteen in reliëf uitgevoerd. Boven de poort kan men nog vaag de geschilderde tekst 'RED STAR MAGAZIJN' lezen, hieronder op de natuurstenen boog boven de toegangspoort 'TOL DOUANE'. De plint onderaan de gevel werd uitgevoerd in een donker soort natuursteen in breuksteen met grof oppervlak en opgelegde voegen. Vermoedelijk betreft het hier een stapelhuis.

• Stedelijke dienst Monumentenzorg
  • Bouwen door de eeuwen heen, deel 3nc.