Stedelijk zwembad Veldstraat

Tekst van Stedelijk Zwembad ontworpen door Daniël Joseph Algoet (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200485)

Het stedelijk zwembad van de Veldstraat is gelegen in de Antwerpse Stuivenbergwijk. Dit gebouw paalt aan het iets oudere badhuis van de Wilgenstraat. In 1931-1933 werd deze hygiënische instelling opgetrokken naar ontwerp van ingenieur Jozef Algoet uit 1929. De bouwwerken werden uitgevoerd door de Compagnie Anversoise de travaux voor 3.943.137,- Fr. Op 9 juli 1933 werd het zwembad plechtig geopend.

Het gebouw is met veel zin voor detail ontworpen. Achter de symmetrisch gelede gevels in bruine baksteen en arduin bevindt zich het 25 meter zwembad en aan de Alf. Engelsstraat de vernieuwde openbare douche-inrichting. Men bereikt het zwembad langs de ingang in de Veldstraat. Gelijkvloers bevindt zich het loket. De trap leidt via twee vleugels tot op het niveau van de zwemkom. Naast de centraal gelegen zwemkom bevinden zich aan beide zijden nog de originele kleedhokjes evenals de wachtzalen met houten banken. Een verdieping hoger bevindt zich centraal in de voorbouw een cafetaria en geven links en rechts beglaasde deuren toegang tot de balkons. De balkons leiden naar de tribunes aan de noordzijde. De tribunes zijn via een afzonderlijke traphal en toegang bereikbaar vanaf de ingang in de Alf. Engelsstraat. Deze toegang en trappen zijn nog in authentieke staat, doch slecht onderhouden daar ze nog slechts sporadisch bij zwemfeesten worden gebruikt.

In de zwemruimte vallen vooral de kleurrijk uitgewerkte glasramen op. Ze stellen zwemmers voor en zijn, op een enkel paneel na, bewaard doch aan herstel toe. De auteur van het decoratieve glas-in-loodraam is niet bekend. Het is een uitzonderlijk kunstwerk doch kenmerkend voor het streven om deze toegepaste kunst in de architectuur te integreren. Verder te vermelden zijn de geometrisch decoratieve tegelvloeren, het verfijnd gedetailleerd schrijnwerk van deuren , kleedhokjes en zitbanken, het smeedwerk aan trapleuningen en ramen en de stucwerkdetails in het midden van het plafond.

• Een eeuw openbare werken, Antwerpen 1964, p. 229.
  • bouwplannen door Ing. Jozef Algoet dd. 18 december 1929, bewaard door Antwerpen Averechts vzw.