Centraal plantsoen Regentieplein met Rolliersmonument

Tekst van Centraal plantsoen Regentieplein met Rolliersmonument (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200982)

De benaming Regentieplein werd gegeven als herinnering aan de Regentieraad die tijdens de omwenteling van 1830 het land bestuurde. Vermoedelijk aangelegd kort vóór 1860 als middelpunt van de nieuwe stationswijk werd ze ook centrumplaats genaamd, en in 1862 kreeg ze officieel de benaming Regentieplein.

De stationswijk werd aangelegd naar aanleiding van de komst van de spoorlijn Gent-Antwerpen. Het eerste gedeelte van de spoorlijn tussen Sint-Niklaas en Antwerpen werd ingehuldigd op 6 november 1844. Van de oorspronkelijk geplande centrumplaats met acht radiaalstraten werden enkel een rond plein (Regentieplein) en de vijf radiaalstraten gerealiseerd.

Het Rolliersmonument bevindt zich op het cirkelvormige Regentieplein, het centrale plein in de 19de eeuwse stationswijk.

Het Rolliersmonument opgericht als gedenkteken voor het 75-jarig bestaan van België en de heldendaad van Benoît (Benedictus of Benedikt) Rolliers in 1830, is gelegen op het Regentieplein in de stationswijk, naar ontwerp van Jozef Horenbant en August Waterschoot. Het monument werd onthuld op 24 juni 1906. Het plein en monument werden in 1998-1999 gerenoveerd onder leiding van stadsarchitect Marc Steels.

De basis van het monument is opgebouwd uit blauwe hardsteen en is cirkelvormig. Op de buitenste boord staat een laag smeedijzeren hekje met een herhaald motief van gestileerde palmetten. Het eigenlijke monument beslaat een kwartcirkel en is opgebouwd uit de centrale conische vierkante triomfzuil overvloeiend in een kapiteel met gestileerde acanthusbladeren. Aan de voorzijde van het kapiteel is een hartvormige cartouche, omringd door voluten, met het woord Pax. Op een rechthoekige hardstenen sokkel, vóór de zuil, staat de bronzen Belgische leeuw.

Bron: Beschermingsdossier DO002306