Oostvaart en kasseiwegen aan oever

De beek Oostvaart (en waarschijnlijk ook de straat of toen nog jaagpad of tragel) vindt vermoedelijk haar oorsprong in de Middeleeuwen. Moerbeke kende toen een klein netwerk van vaarten. Enkele straatnamen verwijzen daar nog naar: Spelonkvaart, Dorpvaart, Terwestvaart. Deze laatste waterlopen werden zo’n 20-25 jaar geleden overwelfd en kregen een betonnen of asfalten baanvak over zich heen. Enkel de Oostvaart is behouden gebleven. Deze vaarten werden aangelegd na het graven van de Moervaart en dienden om het transport over water van en naar de Moervaart vanuit en naar het binnenland te verzekeren. Vanuit de Moerspuipolder en de Overslag werden via de Lange Lede, de Haringslede en de Oostvaart brandhout, turf en "een keur van landbouwvoortbrengselen" naar de Moervaart gevaren.

Nabij de dorpskern van Moerbeke, op de houten steiger werden deze goederen verhandeld. Tot na de Eerste Wereldoorlog bleven deze vaarten in gebruik. Platte boten vervoerden aalt van de Moervaart naar verder afgelegen landerijen. Op de Heirweg tegenover de Oostvaart stond de tiendenschuur van de abdij van Boudeloo.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002245, Moerbeke-Waas: Oostvaart - Kasseiwegen en Vaart.
Auteurs:  Van Hooste, Lieven