Vilvoorde

Gemeente, ontstaan op een van oudsher bewoonde plaats, enerzijds ten gevolge van de hertogelijke politiek, anderzijds dank zij de economisch gunstige ligging aan de Zenne en de voornaamste wegen van de streek. Stadskeure in 1192 verleend door Hendrik II van Brabant. Na wijziging aan de loop van de Woluwe in de eerste helft van de 13de eeuw volgt de bloeiperiode van de 13de en de 14de eeuw: aanleg der stadswallen in 1357 en in 1375 bouw van de plaatselijke burcht, onder leiding van Adam Gherijs, ook bouwmeester van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Van het midden van de 15de eeuw af, wegens veranderde economische omstandigheden, steeds toenemend verval. Onrust in de 15de-16de eeuw: plundering en brandstichting in 1489 door de troepen van de tegenover Maximiliaan van Oostenrijk vijandige gemeenten; door brand geteisterd in 1511. Vernieuwde handelsfunctie als uitvoercentrum voor plaatselijke zandsteen sinds de aanleg van het Willebroekkanaal (midden 16de eeuw). Plundering in 1587 ten gevolge van de godsdienstoorlogen. Onzekerheid tijdens 17de en 18de eeuw wegens de aanwezigheid van in de burcht ingekwartierde legers. Pas de indrustrievestigingen vanaf de 19de eeuw brengen de heropbloei van de stad met zich mee, voornamelijk te danken aan haar ligging bij de oudste spoorweglijn Brussel / Mechelen en in de nabijheid van het kanaal van Willebroek. De voorspoed van de 19de en 20ste eeuw is merkbaar in een groot aantal huizen, vooral van de oudste straten van de stad, die in de geest van de tijd gemoderniseerd of verbouwd werden, doch hun oude kern behielden. Heden is het hoofdzakelijk een industriecentrum en een voorsta van Brussel. Het gehucht Houtem, behield nog grotendeels zijn agrarisch karakter dank zij een paar belangrijke hoeven, doch het oorspronkelijk karakter van de bebouwing wordt bedreigd door een steeds groter wordende lintbebouwing.

• NAUWELAERS J., Histoire de la ville Vilvorde, Bruxelles, 1941.
  • VERBESSELT J., Het ontstaan en de ontwikkeling van de stad Vilvoorde in Eigen Schoon en de Brabander, p. 1-28.
  • VERBESSELT J., Het domein van Chèvre-mont-Aken te Vilvoorde en de abdij ter Kameren in Eigen Schoon en de Brabander, 1969, p. 1-28, 146-162, 205-230.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne