Britse militaire begraafplaats Ruisseau Farm Cemetery

Gelegen op de hoeve Melkerijstraat 14, op ongeveer 1200 meter ten westen van de kerk van Langemark. Toegang tot de begraafplaats via het erf van de boerderij.

Historiek

'Ruisseau Farm' werd op 8 oktober 1917, tijdens de Derde Slag bij Ieper, ingenomen door de 'Guards Division', vechtend aan de zijde van Franse troepen. De begraafplaats werd na deze gevechten aangelegd. Ze bleef in gebruik door artillerie-eenheden tot eind november 1917. Er liggen 82 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven waarvan er 6 niet meer geïdentificeerd konden worden. Hiervan behoren er 30 tot de 'Foot Guards' en 28 tot de 'Royal Artillery'.

De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Kenmerken

Begraafplaats met nagenoeg rechthoekig grondplan en een oppervlakte van 486 m². Het terrein is vlak en wordt deels omgeven door een rode bakstenen muur, afgewerkt met witte natuursteen, deels door een haag (beuk). Toegang via een smeedijzeren hekken. Vlakbij de toegang zijn het registerkastje en het opschrift 'Ruisseau Farm Cemetery MCMXVII' terug te vinden. De landplaten zijn ingebracht in de westelijke muur. Het 'Cross of sacrifice' is van het kleinste type (A1). De graven behoren tot één perk. Het geheel wordt getooid met struiken en bloemperken.

• SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002415, Britse militaire begraafplaatsen te Langemark-Poelkapelle (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore