Stationplein

Vierkant plein van waaruit een aantal straten vertrekt, gekenmerkt door een bebouwing van hoofdzakelijk herenhuizen uit het einde van de negentiende eeuw of het begin van de twintigste, en uitlopend op het station uit het einde van de negentiende eeuw; bak- en hardstenen gebouw met laag en horizontaal accent, gemarkeerd door de hoek- en middelrisalieten, onder hogere uitstekende daken.

Het spoorwegviaduct en de berm lopen parallel met de Bernard Hanssenslaan; aan de stadskant geritmeerd door een aantal elliptische bogen onderlijnd en onderling verbonden met druiplijsten en bovenaan afgewerkt met blindboogjes in overstek; gesloten karakter aan de achterzijde, slechts geritmeerd door steunberen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne