Grafkapel Willigen-Glavany

Belle époque grafmonument. Grafkapel van de familie van Willigen-Glavany, opgericht in art-nouveaustijl (tweede helft van de 19de eeuw).

Kapelletje van één travee en één bouwlaag onder zadeldak, geheel opgetrokken in Maaslandse kalksteen, grote blokken op een geprofileerde plint; ornamentaal accent op de façade, met een centrale steekboogdeur, omgeven door lijstwerk met licht zweepslagmotief, bekroond met een mijtervormig bovenlicht, waarin in steen de initialen van de familie zijn verwerkt, verstrengeld met krul- en bladwerk, bloemen en pijnappels; het geheel wordt geflankeerd door gekrulde consoles op basementen, die de vlakke en sobere daklijst ondersteunen; een kruis tooit de nok. Koperen voordeur met klinknagels, deurklopper en palmetmotief.

Sobere laterale gevels, bekroond met een brede fries waarin wijnranken zijn uitgewerkt, centraal onderbroken door een hoog gepositioneerd, vlak omlijst steekboograam, dat in de richting van de kroonlijst in breedte afneemt. De kroonlijsten zelf zijn afgelijnd met een golfmotief; twee zinken waterspuwers met een schildvormige omlijsting doorbreken het voor het overige vlakke parement. De ramen zijn gedicht met een koperen raster, waarin papaverknoppen zijn verwerkt. Eveneens vlakke achtergevel met rechthoekig raam, voorheen met glasraam, en oculus. Interieur met kalkstenen altaar op Toscaanse zuiltjes; marmeren gedenkplaten, links met opschrift.

• Bouwen door de eeuwen heen - Inventaris van het cultuurbezit in België – Architectuur – Deel 6n2 (He-Z) – Provincie Limburg – Arrondissement Hasselt. Gent, Snoeck-Ducaju, 1981.
  • Losse gegevens, verstrekt door de gemeente.

Bron: Beschermingsdossier DL002256