Landhuis Les Clematites

Alleenstaand landhuis zogenaamd les Clématites (zie opschrift) in neo-Lodewijk XVI-stijl, gedateerd 1904 (gevelsteen in westgevel). Omringende tuin aan straatzijde afgezet met oorspronkelijk smeedijzeren hek in neo-Lodewijk-XVI-stijl, postamenten en pilasters van hardsteen.

Beschilderde baksteenbouw op arduinen plint, met nagenoeg vierkante plattegrond en twee bouwlagen onder mansardedak (leien). Voornamelijk geaccentueerde straatgevel met polygonale ingebouwde toren van drie bouwlagen onder koepeldak (leien) waarnaast loggia's over de twee bouwlagen: eerste bouwlaag geblokte pilasters onder architraaf, tweede bouwlaag rondbogen op zuilen met voluutkapiteel waartussen smeedijzeren borstwering. Enkele houten erkers en tuingevel met houten overdekte veranda. Rechthoekige, rondboog- en steekboogvormige muuropeningen.

Aan noordzijde symmetrische Franse tuin en verder landschapstuin met vijver waarover vlak ijzeren bruggetje. In noordwesthoek, achtzijdig bepleisterd en beschilderd tuinpaviljoen onder koepeldak (leien). Rondboogvensters en -deur.

Auteurs:  Wylleman, Linda