Molen van 't Heike

Tussen nieuwbouw en op licht hellend met gras begroeid en omhaagd perceel gelegen houten staakmolen genaamd naar vroeger gehucht Heiken. Andere benamingen: Heimolen, Molen van Reet, molen van den Driese.

Gave standaardmolen, graanmolen in circa 1800 opgebouwd, middenlijst vangzijde met opschriften vanaf 1801. Zwaar beschadigd in 1914, in 1938 verdekt. Door blikseminslag in september 1957 wieken zwaar beschadigd en molen stilgelegd. De staart werd ook in 1957 verkort, daar de molenberg werd verkleind. Aangekocht door de gemeente in 1962 en in 1963 gerestaureerd door molenbouwer R. Caers uit Retie. In 1978 (tussen 15 april en 30 oktober) opnieuw gerestaureerd naar ontwerp van P. Gevers door R. Caers uit Retie, waarbij onder meer de wieken vernieuwd werden, schaliƫn aan windweegzijde verwijderd en vervangen door een in visgraat geplaatste beplanking, torenkot en kap voorzien van gekloofde eikenhouten leien.

Houten grijsgeschilderde molen onder aan windweegzijde afgewolfde kap (houten leien) op vier en teerlingen, heden verbouwd tot gekalkt bakstenen achtzijdig torenkot gedekt met houten leien. Zachtgeknikte, doorhangende windweeg met afgeronde onderrand. Voorweeg met houten rechthoekig balkon over de gehele breedte, onder lessenaarsdak. Overkragende kap op houten klossen en aan voorweeg versierd met windborden. Rechthoekig laadluik en luiwerk onder zadeldekje in top. Houten wieken vastgehecht in gietijzeren askop, gegoten door firma Van Aerschot uit Herentals. Kruiwerk met enkelvoudige overbrenging op kettingrol.

Inwendig maalwerk omvat twee paar molenstenen.

• BOGAERTS M., Paspoort van de molen van Aartselaar, Aartselaar, 1982.
  • MARIVOET F., Twee windmolens gerestaureerd, in Toerisme provincie Antwerpen, 1964, nummer 1, 15 april, p. 5-6.
  • VAN OVERSTRAETEN J., Molens te Aartselaar, Achel en Adegem, in Toerisme, jaargang XXIII, 1944 p. 114- 115.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs:  Wylleman, Linda