Sociale woonwijk

Tekst van Arbeiderswijk Sint Pieterstraat (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12344)

Sociale woonwijk van circa 1938 naar ontwerp van J. Crols in opdracht van de Turnhoutse Maatschappij voor Goedkope Woningen. Enkelhuizen van twee traveeƫn en twee bouwlagen in spiegelbeeldschema onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, overwegend mechanische pannen).

Combinatie van bakstenen lijst- en puntgevels met gecementeerde onderdelen of muurvlakken onder meer fries, puntgevels, lateien...; hoekhuizen uitgewerkt met afgeschuinde travee. Oorspronkelijk houten rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei, inmiddels overwegend aangepast; gekoppelde deuren en W.C.-venstertjes onder doorlopende luifel.

• HEERMAN J. 1956: 1921-1956. De Turnhoutse Maatschappij voor Goedkope Woningen herdenkt haar 35-jarig bestaan, brochure, 21.
  • S.N. 1960: Duizendste woning. Maatschappij voor de Huisvesting, Turnhout, brochure, Turnhout, passim.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle