School met onderwijzerswoning

Tekst van School met onderwijzerswoning (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12254)

Als één geheel opgevat hoekcomplex van zeventien traveeën in totaal en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met koepel, gebouwd als katholieke school in 1879 naar ontwerp van stadsbouwmeester H. Vandenplas in eclectische stijl met neoclassicistische inslag; van circa 1895-1914 lokaal van de Katholieke Volksbond; circa 1914 naar ontwerp van J. Luyts verbouwen van de lokalen tot vijf woningen.

Enkelhuisopstand in spiegelbeeld van telkens drie traveeën in de zijvleugels; afgeronde hoek van twee traveeën geflankeerd door geringde pilasters met fronton bekroond met monumentale topversiering en met koepel, voorzien van een oeil-de-boeuf en ijzeren kruis.

Bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel met bepleisterde onderdelen of muurvlakken. Licht uitspringende gevelvlakken waarin telkens de muuropeningen; kordonvormende lijsten en lekdrempels; gevelafsluiting met houten kroon- en tandlijst met herhaling van drop- en klosmotieven. Gekoppelde, getoogde vensters: op de begane grond geflankeerd door geringde zuiltjes onder getoogde waterlijst, paneelversiering en pseudo-gevelafsluiting, sommige verlaagd; op de tweede bouwlaag gescheiden door pseudo-pilasters; overwegend nog authentiek houtwerk en klapsysteem (bovenlicht). Veelal aangepaste, getoogde deuren met bovenlicht.

Op hoek onder baldakijn neobarok Onze-Lieve-Vrouwebeeld op wereldbol uit circa 1926 door Kool, naar W. Pompe; smeedijzeren lantaarn.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, St.-Antoniusstraat, 1879, dossier 49; 1914, dossier 53.
  • SCHELLEKENS J.Turnhout. De Hoofdstad van de Kempen, Zaltbommel, 1949, p. 126.