Zuiderwijk Zwartberg

Tekst van Steenkoolmijn van Zwartberg: Zuiderwijk (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/122202)

Omvat de Arbeidersstraat, F. Allardstraat, F. Rooseveltstraat, Gouverneur A. Galopinstraat, Haardstraat, Halenstraat, Heidestraat, J. Carlierstraat, Koning Albertstraat, L. Chainayestraat, Vredestraat, Zonnebloemstraat. Deze wijk is recenter dan de Noorderwijk. Onregelmatig stratenpatroon met beboomde straten. De woningen zijn samengevoegd tot vrij lange reeksen, met een ruimte tussen de reeksen, en zijn wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat, met voortuintjes, afgesloten door hagen en cementen hekken.

Er zijn vier types te onderscheiden: Type I: Arbeidsstraat, Halenstraat, J. Carlierstraat, L. Chainayestraat. 1915-1925 (?). Reeksen woningen van het enkelhuistype, elk drie traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak (mechanische pannen) gemeenschappelijk voor de hele reeks. Bakstenen gebouwen voorzien van puntvormige gevelverhogingen en gecementeerde muurbanden; rechthoekige muuropeningen. Een variante van het type (L. Chainayestraat) leunt door de vorm van de gevelverhoging aan bij de cottagestijl.

Type II: F. Allardstraat, F. Rooseveltstraat, Gouverneur A. Galopinstraat, Halenstraat, Koning Albertstraat. 1925-1935 (?). Reeksen van vier enkelhuizen van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder gemeenschappelijk schilddak (mechanische pannen). Gecementeerde bakstenen gebouwen voorzien van rechthoekige, houten vensters en rechthoekige deuren.

Type III: Koning Albertstraat, Zonnebloemstraat. Vrij recent type (na de Tweede Wereldoorlog). Reeksen van vier enkelhuizen, telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder gemeenschappelijk schilddak (mechanische pannen). Bakstenen gebouwen met rechthoekige vensters en getoogde deuren in een licht uitspringende omlijsting met bakstenen druiplijst.

Type IV: Haardstraat, Heidestraat, Vredestraat. Circa 1925 (?). Reeksen van zes enkelhuizen, elk twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen). Reminiscenties aan de cottagestijl. Bakstenen gebouwen met verlevendiging van het volume der reeksen door middel van risalieten, verspringende nokhoogten en puntvormige gevelverhogingen voorzien van bakstenen imitatievakwerk. Rechthoekige muuropeningen, de deuren zijn voorzien van rechte betonnen luifels.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda