Staatstuinwijk

Tekst van Steenkoolmijn van Winterslag: Staatstuinwijk (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/122180)

Identieke huizen (tweegezinswoningen), wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat, met een klein voortuintje door een haag afgesloten. Circa 1915-1920. Telkens twee aansluitende dubbelhuizen van drie traveeën en één bouwlaag onder wolfsdak (mechanische pannen) met klimmende dakkapel. Bakstenen gebouwen met puntvormige gevelverhoging boven de twee middentraveeën, en risalieten in beide uiterste traveeën. Rechthoekige vensters (kruiskozijnen op de benedenverdieping) en dito deuren met bovenlicht.

• Algemene bibliografie, zie Beringen-Mijn
  • S.N. 1957: Kolenmijnen van Winterslag 1907-1957, Brussel.
  • S.N. 1951: Bijzonderste Treffen uit de geschiedenis van Winterslag, Technisch Tijdschrift van de Unie der Ingenieurs uit de Speciale Scholen van de Katholieke Universiteit te Leuven LXXV.1, p. 97-101.
  • LEBAQZ J. 1931: Les industries extractives à l'exposition internationale de Liège, Brussel.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda