Steenkoolmijn van Helchteren-Zolder: Wijk De Lindeman

Tekst van Steenkoolmijn van Helchteren-Zolder: Wijk De Lindeman (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/122175)

De wijk heeft een geometrisch stratenpatroon, met beboomde straten. Uniform uitzicht: de huizenblokken zijn identiek (op enkele straten na waar kleine variaties aan de woningen werden aangebracht); de huizen liggen op gelijke afstand van elkaar en zijn voorzien van voortuintjes, afgezoomd met hagen. De wijk dateert in zijn geheel van circa 1935, en vertoont elementen van de nieuwe zakelijkheids-architectuur. Rechthoekige huizenblokken met telkens twee enkelhuizen van twee traveeƫn en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen). Bakstenen gebouwen met rechthoekige muuropeningen; vensters met metalen roedeverdeling; deuren in een licht uitspringende baksteenomlijsting.

  • VANDEBERGH L.1979: De architectuur van de Limburgse steenkoolmijnen, Hasselt, 125-127.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Steenkoolmijn van Helchteren-Zolder: Wijk De Lindeman [online], https://id.erfgoed.net/teksten/122175 (geraadpleegd op ).