Tuinwijk Essenhout

Tuinwijk van 1921-22 naar ontwerp van architect P. Smekens, bestaande uit een veertigtal arbeiderswoningen. Eenzijdige westelijke inplanting aan Akkerstraat, aansluitend bij straat- en pleinvormig van Nieuwe Wijk. Aan Akkerstraat, voortuintjes.

Bakstenen eengezinswoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Lijst- en puntgevels (hoekwoningen met Nieuwe Wijk) volgens spiegelbeeldschema, de gekoppelde deuren in omlopende bakstenen spiegelbooglijst. Aan Nieuwe Wijk, gesloten bebouwing onderbroken voor korfboogvormige doorgang aan westzijde. Bakstenen eengezinswoningen van twee traveeën en één bouwlaag onder pannen mansardedak. Lijst- en puntgevels volgens spiegelbeeldschema.

• DINET PH. 1979: Paul Smekens, opleiding en architectuur tot 1940, Eindverhandeling architectuur Hoger Sint-Lucas Instituut Gent.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita