Tuinwijk Waterschei

Tekst van Steenkoolmijn van Waterschei: Tuinwijk (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/122160)

Vrij omvangrijke tuinwijk met onregelmatig stratenpatroon, begrensd door de Bosrandstraat, Ceintuurlaan, Duinenlaan, Onderwijslaan en Steenbeukstraat. Met de bouw der woningen werd begonnen in 1914; verder bouwcampagnes in 1925 en 1945- 1948. Ontwerpen van de architecten Voutquenne, Reumers, Misoul, Martens, Ketsman en Hendrickx.

Homogene tuinwijk met vrij uniform huizentype, dat verschillen vertoont in de details en het volume der woonblokken (een- tot vijfgezinswoningen). De stijl der huizen vertoont neotraditionele reminiscenties. De huizenblokken liggen vrij ver uit elkaar en springen diep in ten opzichte van de beboomde straten en pleinen; de voortuintjes zijn met hagen afgezoomd. Bakstenen gebouwen onder wolve- en schilddaken (mechanische pannen), één of twee bouwlagen. De huizenblokken zijn ontworpen als architectonische entiteiten met levendig volumespel (aanbouwsels tegen de zijgevels, dakvolumes, puntvormige gevelverhogingen, schuine inplantingen van sommige onderdelen, dakkapellen). Rechthoekige vensters met gecementeerde lateien; vele vensters behielden hun oorspronkelijk, helgekleurd houtwerk. Rondboogdeuren met duidelijke neotraditionele inslag: gecementeerde omlijsting met oren en smalle, het beloop volgende druiplijst met gestrekte uiteinden; houtwerk confer vensters.

• Algemene bibliografie, zie Beringen-Mijn
  • S. N. 1957: Kolenmijnen André Dumont, naamloze vennootschap Waterschei, 1907-1957, Brussel.
  • S. N. 1951-1952: Les Charbonnages André Dumont, Technisch Tijdschrift van de Unie der Ingenieurs uit de speciale scholen van de Katholieke Universiteit te Leuven LXXV, p. 60-63.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda