Mimosawijk

Tekst van Sociale huisvesting Mimosawijk (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/121847)

Sociale woonwijk ten noorden van Stene, begrepen tussen Stuiverstraat, Zilverlaan en Guldensporenlaan, in de volksmond "Legoland". Sociale woonwijk met 513 woningen, opgericht tussen 1977 (stratenaanleg) en 1983 (inhuldiging) als één van de belangrijkste realisaties van "De Gelukkige Haard", een Oostendse sociale bouwmaatschappij opgericht in 1951. Straten kregen grotendeels bloemennamen.

Ontwerp van H.J. Ampe en J. Devos van ingenieursbureau STREGO. Organische aanleg met kronkelende binnenpaden en doodlopende straatjes met als middelpunt een centrale agora; gemeenschappelijk speelplein en parkeerplaats aan de Korenbloemstraat. Gegroepeerde, half ondergrondse autobergplaatsen verspreid over de wijk.

Woningen bestaande uit betonskelet met bakstenen wanden onder platte daken, met gevarieerde opbouw naargelang van de ligging. Het zogenaamde "'t Centrum"groepeert gebouwen van drie bouwlagen; met flats voor gezinnen, bejaarden en gehandicapten; deels winkeltjes op de begane grond. Vrij expressief beeld door sterk kleurcontrast van rode baksteen met beton, sterk geprofileerde terrassen tussen gebogen postamenten, geïnspireerd op "La Grande Motte", busvormige volumes van rode baksteen in betonskelet, in rijen van gemiddeld vijf woningen gegroepeerd, in één lijn of geschrankt. Alle woningen voorzien van kleine voor- en achtertuin. Net rond "'t centrum", aan het speelplein, flats van drie bouwlagen; aan buitenste gordel eengezinswoningen van één bouwlaag, en ertussen in, dito woningen van twee bouwlagen en aan Lotuslaan bel-etagewoningen van drie bouwlagen met garage, alle naar hetzelfde concept met varianten qua oppervlakte en indeling.

• DEVRIENDT L. 1985-96: Sociale woningbouw te Oostende, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent, 292-302.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda