Wemmel

Tekst van Wemmel (https://id.erfgoed.net/themas/14733)

De gemeente ontstond langsheen de oude verbindingsweg Asse/Elewijt (huidige Zijp-, Robbrecht- en Rasselstraat) en bodemvondsten wijzen op Romeinse en Frankische bewoning. Het dorpscentrum rondom de op een hoogte ingeplante kerk werd sterk gemoderniseerd en recente inwijking over het hele grondgebied veranderde het landelijke dorp vooral sedert de laatste jaren in een randgemeente van Brussel. Ondanks de hoofdzakelijk recente villabouw bleven toch enkele sporen van de oude bebouwing over, onder meer boerenhuizen en hoeven. Het park van het plaatselijk kasteel, dat voorheen met de aanpalende pastorietuin een vrij groot domein uitmaakte, werd nadat het gemeentebezit was, op jammerlijke wijze verminkt, onder meer door uitroeiing van de beplanting ten westen en door het traceren van nieuwe wegen.

  • BOOGMANS J., Wemmels onbekende geschiedenis, in Brabant, 1972, nr. I, p. 24-27.
  • SACRE M., De kerk van Wemmel, De Brabander I, 1919, p. 145-155.
  • WAMBLINIS, 1973-1975, passim.

Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wemmel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/121535 (geraadpleegd op ).