Linkebeek

De dorpskern van deze gemeente, sterk bedreigd door de toenemende urbanisatiedrang vanuit Brussel, is ingeplant op een vrij steile heuvel, waarop het dorpsplein en de kerk zijn gelegen; steile voetgangersstraatjes, waaronder trapstraten als het Kerkstraatje, en de Trap der Honderdjarige, leiden naar het dorpsplein.

De bebouwing op dit plein heeft grotendeels het oorspronkelijke karakter verloren, onlangs nog werd een typische dorpsherberg met feestzaal uit de 19de eeuw, de zogenaamde "Lion d'Or", gesloopt.

De bebouwing in de naburige oude straten bestaat enerzijds uit kleine, laat-19de-eeuwse huizen, anderzijds uit sfeerrijke villa's van circa 1900 met bijhorende tuin. De recentste bebouwing in talrijke verkavelingen doet afbreuk aan het eertijds landelijk en villegiatuur karakter van Linkebeek, dat graag bezocht werd door allerlei kunstenaars.

• THEYS C., GEYSELS J. 1957: Geschiedenis van Linkebeek, Brussel.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne