Bokrijk

Domein van circa 540 ha, ten zuidwesten van het centrum van Genk, op de grens met Hasselt.

Middeleeuwse benaming "Buksenrake" of "Buscurake" (beukenstrook aan de beek). In 1252 door Arnold IV, graaf van Loon, verkocht aan de abdij van Herkenrode, die het gebied beboste, visvijvers aanlegde, en als landbouwgebied ontgon. Oorspronkelijk deel van het grondgebied Hasselt, komt het na een twist tussen Hasselt en Herkenrode (1550- 1556) in bezit van Genk. Een oudere hoeve (op de plaats van het huidige kasteel) wordt in 1744-1745 vervangen door een herenwoning met hoeve. Na de onteigening van 1797, tot 1938 privaat bezit; in 1898 wordt de herenwoning verbouwd tot kasteel. In 1938 wordt het domein door de provincie Limburg aangekocht. In 1949 oprichting van het Centrum voor Bosbiologie, en uitbouw van een arboretum. Vanaf 1953 als recreatiegebied verder uitgebreid. In 1958 opening van het Openluchtmuseum, opgericht onder leiding van J. Weyns. In de eerste opzet gepland als een openluchtmuseum van de materiƫle volkscultuur van de Kempen (Limburg en Anwerpen), geconcretiseerd in een aantal hoevetypen, gegroepeerd rondom een dorpsplein (openluchtmuseum van het zogenaamde dorps- of nederzettingstype). Later uitbreiding tot interprovinciaal museum, ingedeeld in drie zones, naar de drie grote cultuurlandschappen: de heide, met gebouwen uit de Limburgse en Antwerpse Kempen, het vruchtbaar heuvelland, met gebouwen uit het Maasland, Haspengouw en Brabant, en het vruchtbaar laagland, met gebouwen uit Oost- en West-Vlaanderen (laatstgenoemd gedeelte opgevat als museum van het parktype, met gebouwen in los verband opgesteld); hiernaast wordt sinds 1959 gewerkt aan een stadskwartier, zogenaamd "De Oude Stad", een verzameling van stedelijke architectuur uit heel Vlaanderen.

• DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975 (Kunst en Oudheden in Limburg), Hasselt, 1975, pagina 33.
  • WEYNS J., Omstandige Gids voor de Bezoeker Openluchtmuseum Bokrijk, Bokrijk, 1964.
  • WEYNS J., Bokrijk, tuin van de Vlaamse volkskultuur, Hasselt, 1961.
  • WEYNS J., Bokrijk, zin en zijn, Tielt, 1970.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda