Mandelkwartier

Tekst van Sociale woonwijk Mandelkwartier (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/120734)

In het noordoosten van de stad, ten noorden van de Ardooisesteenweg. Omvat Eksaardestraat, Hammestraat, Herentalslaan, Mandeldreef, Meulebekestraat, Munitieplein, Munitiestraat, Toekomststraat en een deel van de Mandellaan en de Beversesteenweg. Arbeiderswijk met 337 werkmanswoningen gebouwd tussen 1923 en 1938 door de in Roeselare gestichte Samenwerkende Bouwmaatschappij "De Mandel"; huizenblok met puntgevel midden in de Mandeldreef met jaarsteen "De Mandel 1923".

Aanlegplan en woningen naar ontwerp van de Roeselaarse architecten: E. Apers, R. Doom, V. Duyvewaardt, F. Seroen en A. Van Coillie. Het comfort van de woningen kreeg prioriteit op de aanleg van de omgevingen. De tuinwijkgedachte met veel aandacht voor groen en collectieve voorzieningen is hier nagenoeg afwezig; enkel de huizen van de Toekomststraat hebben ruime voortuinen. Er is heden een handelszaak met tot moderne winkelpui verbouwde begane grond op de hoek/ Eksaardestraat en/ Herentalslaan. Ingang van gemengde basisschool (Broedersschool Mandellaan nummer 170) in de Hammestraat. Munitieplein (heden met parking), afgezoomd door kastanjelaars, aangelegd omdat dat gedeelte van het terrein met diepe obuskraters ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog niet betrouwbaar werd geacht om op te bouwen. Driehoekig pleintje op hoek/Mandeldreef en Meulebekestraat met monument en Mariabeeld: opschrift "Ter gelegenheid van België's eeuwfeest 1830-1930; zeven werkmanshuizen Rousselare's hulde aan het groot gezin in het jubeljaar onzer onafhankelijkheid".

Algemene kenmerken van de aaneengesloten woningblokken: baksteenbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; afwisseling van lijst- en puntgevels, muurvlechtingen, siermetselwerk, boogvormige en rechthoekige muuropeningen typerend voor de regionale wederopbouwstijl. Ook woningen van een bouwlaag aan de Eksaardestraat, de Herentals- en de Mandellaan. Beeldtransformaties voornamelijk met betrekking tot gevelparement; vernieuwing, cementering, wijzigingen met betrekking tot de muuropeningen en verhoging van het volume door het opnemen van de zolderverdieping in bouwlaag.

Groep van 21 woningen in Toekomst- en Hammestraat van 1938 naar ontwerp van E. Apers (Roeselare) in meer vooruitstrevende stijl. Huizen van twee bouwlagen per twee of drie gegroepeerd onder wolvendak; hoekwoningen onder schilddak. Rode en gele baksteenbouw sterk horizontaal geleed door middel van witgeschilderde betonnen elementen; vensterregisters afgelijnd door doorlopende, uitspringende lateien en dorpels. Ingangen per blok gegroepeerd in een uitbouw; gebruik van glasstenen en bruine tegels rond de deur, (oorspronkelijk allemaal met rond glaspaneel). Hoekgebouw met portaal en loggia op de bovenverdieping. Heden ook veel beeldtransformaties, voornamelijk vernieuwde gevelparementen.

  • Stadsarchief Roeselare, 195/1938.
  • MAES J. 1981: De wederopbouw van Roeselare na de eerste wereldoorlog, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, 122-126.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sociale woonwijk Mandelkwartier [online], https://id.erfgoed.net/teksten/120734 (geraadpleegd op ).