Tuinwijk Heide

Langgerekte tuinwijk van negentig eengezinswoningen met gebogen tracé die Hobeuchemstraat, Genachtenstraat, Drossaardplein, Steynstraat nummers 234-248, 250-252 en Dillesstraat nummers 69-73 omvat; in 1922 naar ontwerp van F. Van Rompaey aangelegd door de "Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope Woningen" (zie gevelplaat op hoek Hobeuchemstraat (nummer 2/Steynstraat nummer 248); in 1965 uitgebreid met vijf grote eengezinswoningen. Geasfalteerde, beboomde straten met pleinvorming in Genachtenstraat en op het Drossaardplein.

Symmetrisch opgebouwde éénheidsbebouwingen met regionalistische inslag; telkens twee of meer woningen met kenmerkende punt- of afgeronde topgevels, op enkele groepen na inplanting met, meestal omhaagde, voortuinen. Baksteenbouw met verspringende gevellijnen, één of twee (Hobeuchemstraat nummers 11 tot 21 en op hoeken met Steynstraat) bouwlagen onder pannen mansarde- of zadeldaken. Rechthoekige muuropeningen, sommige deuren in licht uitspringende baksteenomlijsting met rond bovenlicht. Overigens sobere geveldecoratie van baksteen of contrasterende gecementeerde gevelvlakken. Op de hoeken van de Hobeuchemstraat en de Steynstraat: afgeronde hoekpanden (nummers 1 en 2) met (voormalige) winkelfunctie.

• Gemeentearchief Hoboken, Planologie.

Auteurs:  Steyaert, Rita