Donk

Wijk deels gelegen op het grondgebied van Ekeren, deels op Brasschaat. Zuidoostelijk deel van Ekeren, in het noorden begrensd door de Veltwijcklaan, in het oosten door de Kapelsesteenweg, in het zuiden door de Laarse Beek en in het westen door de ringspoorweg. In het zuiden het vroegere gehucht Laar. Benaming Donk voor 't eerst vermeld in 1401. Het centrum van de wijk bevindt zich rond de parochiekerk van het Heilig Hart van Jezus, gelegen op Brasschaat. Alleen het gedeelte rondom de kerk, aan de Kapelsesteenweg was verkaveld in kleine particuliere eigendommen; het overige gebied werd tot de Eerste Wereldoorlog ingenomen door kasteeldomeinen: Voor Ekeren het Hof de Bist ten noordwesten en het Laarhof ten zuidwesten; op grondgebied Brasschaat bevonden zich vier kasteeldomeinen. Het waren vooral de kasteelheren die aandrongen tot de oprichting van een parochie; toegestaan bij K.B. van 30 april 1886. De nieuwe parochie omvatte een gedeelte van de Sint-Lambertusparochie (Ekeren-centrum) en een deel van de Sint-Antoniusparochie (Brasschaat). De grenzen werden gewijzigd bij K.B. van 13 mei 1901 (oprichting parochie Sint-Mariaburg), 22 maart 1960 en 10 april 1961. Na de Eerste Wereldoorlog werden ook de kasteeldomeinen verkaveld en ontstond een aanzienlijke woonuitbreiding door de aanleg van een villawijk nabij de Sint-Lucaskliniek en later de bouw van eengezinswoningen aan de Oude Landen en tussen de Veltwijcklaan en de Prinshoeveweg.

De huidige parochie Donk omvat in het uiterste zuiden (vroeger gehucht Laar) enkele poldergronden met een aantal hoeven (zie Laar), evenals in het westen, een gebied dat aansluit bij het beschermde landschap de * "Oude Landen" op grondgebied Antwerpen (zie Haven). In de omgeving van het Kasteel van Delft of "Laarhof" een in 1956-1970 aangelegde villawijk die geleidelijk de resterende landbouwgronden heeft ingenomen. In het oosten en het noorden een wijk van 1963 met lintbebouwing van eengezinswoningen. Tegen het centrum een iets oudere lintbebouwing, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met enkele scholen.

• BRESSELEERS F., De Nobele Donk, Ekeren-Brasschaat, Davidsfonds Ekeren, 1965.
  • BRESSELEERS F.-KANORA H., Historische schets van de Donk, Ekeren-Brasschaat, Davidsfonds Ekeren, 1936.
  • GOETSCHALCKX P.J., Geschiedenis der parochie van Donk, Ekeren, sine dato.

Auteurs:  Kennes, Hilde