Strombeek-Bever (2N)

Gemeente gevormd door het samenvoegen, pas ten tijde van de Franse Revolutie, van twee zelfstandige elementen die echter vanouds een parochie vormden. De aloude verkeersweg zogenaamd "Schapenweg" (sedert de eerste helft van de 19de eeuw verkeerdelijk Romeinse baan), loopt over het grondgebied van deze gemeente en meerdere bodemvondsten wijzen op bewoning ten tijde van de Romeinen.

Bever, dat nooit een eigenlijk dorp is geweest, heeft nog zijn agrarisch karakter bewaard, al is het door drukke verkeersaders doorsneden. Strombeek, dat wel een dorpskom heeft, is in de laatste decennia uitgegroeid tot een der randgemeenten van Brussel en heeft bijna uitsluitend recente bebouwing in een tamelijk vormeloze agglomeratie.

• LINDEMANS P., De pachthoven der abdij van Groot-Bijgaarden. Het hof te Bever te Strombeek, in Eigen Schoon en de Brabander, 1940, p. 193-199.
  • VERRIJKEN F., Strombeek-Bever tot einde 1952, s.l. 1954.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne