Tervuren

Merovingische "villa" van Sint-Hubertus, bisschop van Luik die er in 727 overleed; versterkte plaats vermoedelijk verwoest door de Noormannen. Kasteel heropgericht door Hendrik I, grondig verbouwd in de loop der tijden: ruime gotische zaal (eveneens gewijzigd); werken aan de omheiningsmuren, inrichting van de residentie voor de Aartshertogen door Cobergher (begin 17de eeuw) en oprichting van de Sint-Hubertuskapel; ingrijpende restauratie door Anneessens ten tijde van Karel van Lorreinen. Sloping in 1782. Niet uitgegeven opgravingen.

Op de plaats "Hoogvorst", oprichting van het kasteel van Karel van Lorreinen door L.B. Dewez, op een U-vormige plattegrond; alleen de stallingen, opgetrokken volgens hoefijzervormig plan (heden kazerne) bleven na de 19de eeuw behouden.

Paviljoen van de prins van Oranje door Vander Straeten in strenge, classicistische stijl (1817-1823); afgebrand in 1879. op dezelfde plaats, bouwen van een Louis XVI-getint paleis, naar ontwerp van Aldrophe en onder leiding van Acker uitgevoerd. De Congolese afdeling op de tentoonstelling van 1897 werd er ondergebracht.

Ch.L. Girault tekende in opdracht van Leopold II de plannen voor het huidige Museum voor Midden-Afrika (1908).

Fraai park naar Franse stijl en merkwaardige aanleg met axiale perspectieven van de steenweg Tervuren-Brussel.