Postkantoor

Postkantoor, in eclectische stijl met neo-Vlaamse renaissanse-inslag van 1899 naar ontwerp van architect F. Tondeur; opgetrokken ter plaatse van de vroegere afspanning "Het Ossenhoofd". Onderkelderd breedhuis van vier traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldak (leien), voorzien van twee spitse dakkapelletjes met smeedijzeren topversiering.

van lijst- en schoudergevel met zandstenen parement (Gobertange), alternerend met plint, omlijstingen, kordons, dekstenen en sierelementen van arduin. Verhoogde, risalietvormende middelste travee, in de bovenbouw afgelijnd door lisenen met overhoekse pinakels en siervazen op de top; art-nouveaugetinte faiencepanelen met wapenschilden, arduinen paneel met opschrift POSTERIJEN en tegeltableau met zonnewijzer in de top.

Segment- (eerste en tweede bouwlaag) en rondboogvensters (derde) met uitgewerkte waterlijst. Zijtravee met zwaar omlijste segmentboogdeuren met bovenlicht, links en rechts van betraliede kelder- en benedenvensters. Vernieuwd interieur.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle