Zomerhuis Hofke van Dooren met tuin

Tekst van Zomerhuis Hofke van Dooren met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12005)

Voormalig lusthofje opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw, gelegen in ruim binnenblok met prachtige moestuin. Neoclassicistisch zomerverblijf van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien) met fraai omlijst oeil-de-boeuf, smeedijzeren vorstkam en windwijzer.

Bepleisterde en beschilderde, monumentaal overkomende voorgevel, verrijkt met pilasters; beraapte zij- en achtergevels met paneelversiering. Rechthoekige uitbouw achteraan. De begane grond met eenvoudige rechthoekige muuropeningen, werd benut als bergruimte en bevatte toilet en waterreservoir. De verdieping met omlijste rondboogvensters bestond uit één grote ruimte met deurvensters en een met hekken afgesloten terras, toegankelijk via ijzeren steektrap links.

Aan noordzijde, L-vormig gebouw, heden woonstalhuis van drie traveeën en één bouwlaag en aansluitende schuur onder zadeldaken (Vlaamse pannen, kunstleien); het huidige woonstalhuis werd in 1912 opgetrokken als remise bij de toenmalige hovenierderij Het Duifhuis: baksteenbouw, gemarkeerd door segmentboognissen, pilasters en zaagtandfries, met getoogde vensters en deur; latere rechthoekige schuurpoort.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1912, dossier 34.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 46.