Asse 1

Gemeente waarvan de oorsprong, zo niet tot de Nervische tijd, dan toch tot de Romeinse periode opklimt, laatstgenoemd trouwens door talrijke bodemvondsten aangetoond. Het dorpscentrum, lang gesitueerd rondom de Markt niet ver van de Kerk, verschoof zich naar de in 1704 aangelegde steenweg Brussel-Gent, waar zich het drukke, handelsattraktieve straatdorp ontwikkelde. Vanouds reeds was Asse trouwens een knooppunt Van belangrijke wegen naar Aalst. Gent, Dendermonde, Merchtem, Mechelen, Vilvoorde, Brussel en Edingen.

De bebouwing in het centrum wordt gekenmerkt door enkele interessante burgerhuizen uit de 18de en 19de eeuw, in de gehuchten met nog overwegend agrarisch karakter, door vierkanthoeven met historische oorsprong en door recentere langgestrekte hoevetjes.

• ASCANIA, passim.
  • DE GRAVE D., Geschiedenis der gemeente Asse, Asse, 1900.
  • LINDEMANS J., Toponymie van Asse, Tongeren, 1952.
  • LINDEMANS J. en anderen, Bijdragen tot de geschiedenis van Asse, overdruk uit Eigen Schoon en de Brabander, 1928.
  • VERBESSELT J., Asse, het ontstaan en de ontwikkeling, in Eigen Schoon en de Brabander, 1965, p. 173-191, 247-287, 319-388, 391-426; 1966, p. 1-22, 121-144.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne