Catershoeve

Hoeve met semi-gesloten inplanting, gelegen aan de straat naast het Catershof (nummer 14), erf bebouwd met garages, tot in de 19de eeuw horend bij het Catershof, nu eigendom van het district.

U-vormige boerderij volgens gevelsteen (boven westelijke schuurdeur) en geschilderd opschrift (zuidgevel) opklimmend tot "1716", recentere bijgebouwen. Verankerde, deels beschilderde hoeve met woonhuis van vijf traveeƫn onder rieten zadeldak (nok parallel aan de straat), ten noorden verwaarloosde haakse schuur onder schilddak waarvan de rieten bedekking tijdens de laatste jaren verdween; ten zuiden achteruitspringende stal onder zadeldak (mechanische pannen). Rechthoekige, aan straatzijde beluikte, vensters en getraliede opkamervensters in oost- en westgevel; rechthoekige deuren met bovenlicht, voorts verbouwde muuropeningen. Zuidelijke zijgevel met muurvlechtingen wijzend op een verbouwing aan westzijde.

Langsschuur gestut door steunberen (noord- en zuidzijde) met onder meer korfboogpoort (straatzijde) en rondboogpoort (westzijde).

Ten zuiden: latere (einde 18de- begin 19de eeuw) achteruitspringende stal met korfboogpoort, rondboogluik en radvenster. Tegen de schuur aangebouwde varkensstal (20ste eeuw) onder zadeldak (nok parallel aan de schuur, Vlaamse pannen) met rechthoekige muuropeningen.

Ten westen: losstaand verbouwd bakstenen wagenhuis onder schilddak (nok parallel aan het woonhuis, Vlaamse pannen).

Interieur met naar verluidt 18de-eeuwse zolderingen met moer- en kinderbalken onder meer in de beide opkamers, laatstgenoemde boven een doorlopende overwelfde kelder. In de woonkamer: een volledig afgesloten alkoof (noordzijde) tussen de paneeldeuren van de opkamers. Schuur (1716) en woonhuis met oorspronkelijk gebint.

Auteurs:  Steyaert, Rita