Parochiekerk Sint-Franciscus Assisi

Tekst van Parochiekerk Sint-Franciscus van Assisi (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11484)

Parochie opgericht in 1891. Eclectische kerk met neobyzantijnse inslag van 1893-1896 naar ontwerp van Henri Blomme. Grosso modo georiënteerde kruisbasiliek met ingebouwde westtoren en koepel op de kruising; schip en zijbeuken van vijf traveeën, transept van één travee, koor met halfronde sluiting, zijkoren en sacristieën. Bakstenen kerk met steunberen en leien bedaking. Westgevel en toren gemarkeerd door hardstenen banden. Vierkante toren van drie geledingen onder spits geflankeerd door vierkante traptorens en gemarkeerd door lisenen eindigend op hoektorentjes. Spitsbogige toegang in wimberg. Verder spitsbogige en ronde muuropeningen. Basiliek met spits houten tongewelf, bakstenen kruisgewelven in zijbeuken. Neogotisch mobilair (1902).

Ten zuiden in het tuintje tussen kerk en pastorie: groot Sint-Franciscusbeeld (eerste kwart van de 20ste eeuw) dat eertijds boven de ingang tegen de kerkgevel stond.

• Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Archief, Plannen naar ontwerp van H. Blomme, 1893.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Merksem, Sint-Franciscus, dossiers 2, 3, 5, 7, 8, 14, plannen K 20.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Kennes, Hilde