Pastorie Parochie Sint-Franciscus Assisi

Tekst van Pastorie Sint-Franciscus van Assisiparochie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11483)

Eclectisch enkelhuis met neogotische elementen naar ontwerp van Henri Blomme van 1893; drie traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak (nok loodrecht op de straat). Lijstgevels gemarkeerd door hogere puntgevel (voorgevel) en uitspringende, deels torenvormige travee van de trapzaal en de spreekkamer (zijgevel). Baksteenbouw met doorlopende natuurstenen banden en rechthoekige of licht getoogde muuropeningen. Voorgevel met kruiskozijnen, op bovenverdieping in rechter travee gevat in spitsboogvelden als aanzet van de licht uitspringende puntgevel. Schouderboogdeur met spitsbogig bovenlicht onder houten luifel met bekronend kruis.

• Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Archief, Plannen naar ontwerp van H. Blomme, 1893.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Merksem, Sint-Franciscus van Assisi, dossiers 1, 2, 3.

Auteurs:  Steyaert, Rita